Interview

Groot huis, groot hart: gezinshuis Samenop

Maurits en Hanneke vertellen over hun gezinshuis in Vleuten 

Het stel Maurits en Hanneke Scholten krijgen in december de sleutel van het gezinshuis Samenop in het hart van Vleuten. Dit gezinshuis zal vanaf begin 2024 plek bieden aan vier gezinshuiskinderen tussen 4 en 18 jaar. Het maakt deel uit van het gemengd woonproject Nest, een initiatief van KOOS Utrecht, de woningcorporatie Portaal en de Gemeente Utrecht. Maurits en Hanneke en hun samengestelde gezin hebben al ervaring met zowel logeeropvang als met parttime en fulltime pleegzorg. In dit interview vertellen ze meer over het warme nest dat ze zullen maken, voor hun eigen kinderen en de toekomstige gezinshuiskinderen.

Schouders eronder
Maurits en Hanneke wonen sinds vijf jaar samen. Toen Hanneke met haar twee kinderen verhuisde naar Utrecht om met Maurits en zijn twee kinderen te gaan wonen, kwam de deeltijd pleegdochter van Maurits al regelmatig bij Hanneke en Maurits logeren. Maurits was deeltijd pleegouder geworden van dit meisje in zijn eerste huwelijk. De relatie van Hanneke en Maurits voelde stevig. Dat de deeltijd pleegzorg zou worden doorgezet, stond voor beiden buiten kijf. Huis en hart waren groot genoeg.

‘We wilden graag samenwerken, maar wisten nog niet goed hoe we dat vorm wilden geven. Ik had zeventien jaar onderwijservaring en werkte na de verhuizing nog een tijd op een school in Zeist voor blinde en slechtziende kinderen. Daar leerde ik een jongen kennen. Zijn ouders waren op zoek naar logeeropvang. Ik verliet het onderwijs en ging, onder een zzp-constructie, één weekend per maand logeeropvang bieden.’ (Hanneke).

Onderdeel van Nest
Maurits oudste dochter van twintig staat inmiddels op eigen benen. De andere kinderen van het koppel, alle drie tieners ondertussen, zullen binnenkort allemaal een eigen kamer in het gezinshuis krijgen. Samenop heeft een grote ontmoetingsruimte en zal ook ruimte bieden aan vier gezinshuiskinderen, die vanaf februari stapsgewijs hun intrek zullen nemen. Aanmeldingen verlopen via het zorgteam van KOOS. Samen met de gedragswetenschapper vanuit KOOS zal er gekeken worden naar kinderen met wie er een goede match is

‘Het gezinshuis maakt deel uit van het gemengd woonproject Nest. In het pand komt ook een time-out-plek en een studio voor jongvolwassenen. Ook steunende ‘goede buren’ zullen hun intrek nemen in het grote pand. Het steunende netwerk is groot. Hoe fijn dat is, hebben we ervaren toen we in de coronatijd acht maanden lang fulltime onderdak boden aan onze pleegdochter. De pleegzorgbegeleider hielp ons door deze pittige periode. Onze pleegdochter is inmiddels zeventien en komt nog steeds regelmatig logeren.’ (Maurits)

Ontroerende nieuwsbrief
Nog voor Samenop op hun pad kwam, opperden mensen in hun omgeving al het idee van een gezinshuis. Hun netwerk wist dat Maurits en Hanneke ervaring hadden met het bieden van logeeropvang en deeltijd pleegzorg. Hanneke en Maurits gingen naar een informatieavond, maar het voelde toch nog te spannend om met de eigen kinderen in het relatief verse samengestelde gezin de grote stap te zetten naar voltijd zorgen voor meerdere kinderen. Toen kwam de vacature voor gezinshuisouders bij KOOS voorbij. Hanneke en Maurits zagen die los van elkaar, beide harten maakten simultaan een sprongetje. Voor de vele vragen die ze nog hadden, konden ze bij KOOS terecht. De uiteindelijke keuze om een gezinshuis te starten, hebben Hanneke en Maurits in nauw overleg met hun kinderen gemaakt.

‘Het grote hart delen we met onze kinderen. We krijgen van de omgeving en mensen die geïnteresseerd zijn in pleegzorg veel vragen over wat onze eigen kinderen van het gezinshuis vinden. In de laatste nieuwsbrief die we aan ons netwerk stuurden, hebben we ze daarom zelf aan het woord gelaten. Veel lezers van de nieuwsbrief voelden zich net als wij ontroerd door hun mooie reacties.’ (Hanneke)

Grotere wereld en even niet zorgen
Een weekend per maand logeeropvang is in vergelijking met een gezinshuis runnen misschien niet veel, maar het biedt toch veel. De wereld van de kinderen wordt groter. De ouders krijgen in zo’n weekend kans om op te laden. Een weekend ontlast worden van zorgen kan een groot verschil maken. De deeltijd pleegouder maakt een kind in een gezinssituatie mee. Het beeld van het kind wordt breder dan wat bijvoorbeeld leerkrachten zien.

‘Deeltijd pleegzorg is meer dan een weekend in de maand een kind een gezellig en fijn weekend geven. We kunnen vanuit de kern meekijken en zelf ervaren waar ouders in de opvoeding tegenaan lopen. Dat zorgt ervoor dat we ook buiten de weekenden om van waarde kunnen zijn voor de ouders.’ (Hanneke)

Studeren, werken en leven
Een SKJ-registratie is in Utrecht niet verplicht als je een gezinshuis wil starten, maar handig is het wel. Hanneke zal deze SKJ-registratie binnenkort krijgen, want ze doet op dit moment de studie SPH. De kennis vanuit haar opleiding geeft haar meer bagage. Dat is fijn, want pleegzorg bieden kan naast leuk ook zwaar zijn en veel eisen van de pleegouders, kinderen en het gezin als systeem. ‘Choose your battles’ is een tip van de pleegzorgbegeleider die Hanneke en Maurits in hun achterhoofd houden bij het opvoeden van kinderen met een flinke rugzak. Hanneke hoopt dat er in de SPH-opleiding meer aandacht komt voor traumasensitief opvoeden en hechtingsproblematiek. Dat zijn thema’s die bij pleegzorg erg spelen, voor pleegouders en jeugdzorgprofessionals.

‘Je bent naast pleegouder ook gewoon een ouder die soms worstelt met de opvoeding. Opvoeden is een eeuwig leerproces. Ook je eigen kinderen worden tieners, krijgen woedeaanvallen etc. Pleegzorg is echt het leven met elkaar, met alle facetten. De schone schijn ophouden heeft voor niemand zin.’ (Maurits)

Elkaar aanvullen
Hanneke en Maurits kijken er erg naar uit om een veilige plek te bieden en een gezellige sfeer te creëren met kinderen die al heel wat hebben meegemaakt. Ze staan er ook voor open om contact te hebben met de ouders van de kinderen die bij hen komen wonen. Het koppel voelt en vult elkaar goed aan. Ze zijn naast man en vrouw ook echte maatjes, die alles delen met elkaar. Maurits werkt nog deeltijds als financial controller. Hanneke is een huismus met grote vleugels, het nest is echt haar roeping geworden. Daarom zetten ze samen hun schouders onder het gezinshuis

‘Hanneke doet meer dan ik het zorgwerk. Ik ben een stabiele steunpilaar, ook voor haar, ook in stormachtige tijden. Als je samen logeeropvang en pleegzorg biedt, leer je heel veel. Je moet flexibel zijn en accepteren dat de dingen soms niet lopen zoals je wilt. Wat vinden we belangrijk, wat vinden we goed en wat accepteren we niet? Dat gesprek voerden we ook al toen we een samengesteld gezin vormden.’ (Maurits)

Wil jij onderdeel uitmaken van dit bijzondere woonproject?

Meld je dan nu aan. Heb je nog vragen? Mail ons op nest@koosutrecht.nl

Scroll naar boven