Voor jongeren

Een plek van aandacht

Nest is een plek waar aandacht is voor elkaar en waar ieder kind zo ’thuis’ mogelijk kan opgroeien, ook als ze (tijdelijk) niet in hun eigen thuisomgeving kunnen wonen. Het project is bewust ontwikkeld voor Utrechtse kinderen en jongeren, zodat ook als ze even niet thuis kunnen wonen nog wel dichtbij hun vertrouwde omgeving blijven. We hopen zo te zorgen dat ze zoveel mogelijk naar hun eigen school/ sportclub kunnen gaan. 

Binnen Nest zijn er 3 verschillende vormen van Jeugdhulp mogelijk:

  • Het gezinshuis Samenop
  • Tijdelijke opvang in een pleeggezin (kortdurend max 6 weken) op de Time-out plek.
  • Zelfstandig wonen, na een traject jeugdhulp met verblijf, in een studio.

Aanmeldingen

Alle zorgaanmeldingen lopen via KOOS Utrecht. Op deze manier zorgen we voor een goede samenstelling in het buurtje. 

Vraag over aanmeldingen voor gezinshuis, zelfstandig wonen of time-out plek? Mail naar
nest@koosutrecht.nl 

Onze collega’s nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Actuele stand van zaken

Gezinshuis Samenop: Aanmelden is nog mogelijk.

Tijdelijke opvang pleeggezin (Time-out plek): Nog niet beschikbaar

Zelfstandig wonen (Studio): Op dit moment is aanmelden niet mogelijk, de plek wordt bewoond.

Informatie Gezinshuis Samenop

In het gezinshuis wonen vier kinderen/jongeren (in de leeftijd van 4-18 jaar) samen met de gezinshuisouders en hun eigen kinderen. In een normaal huis in een gewone buurt. Gezinshuisouders zijn de vaste opvoeders en zij vormen de vaste basis.

Een gezinshuis biedt kinderen en jongeren structuur, veiligheid en geborgenheid. De gezinshuisouders zijn professionals in opvoeden. Ze hebben een achtergrond in de zorg voor jeugd en beschikken over de juiste eigenschappen waarmee ze kinderen kunnen leren om weer vertrouwen in volwassenen te ontwikkelen. ‘Het gewone leven’ is daarbij hun uitgangspunt. Wil je meer weten? Lees dan hier het interview met de gezinshuisouders Hanneke en Maurits. 

"Bij Gezinshuis Samenop vinden wij rust en veiligheid voor kinderen het belangrijkst. Met onze ervaring in pleegzorg en logeeropvang openen wij ons huis en hart voor vier kinderen die een liefdevolle thuisomgeving nodig hebben"

~ Maurits en Hanneke Scholten

Aanmelden kan voor Utrechtse kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Vaak zijn er al professionals betrokken vanuit het buurtteam of Samen Veilig. Zij kunnen aanmelden bij KOOS Utrecht/ Spoor030 voor deze hulpvorm. De stad Utrecht heeft er voor gekozen om de specialistische jeugdzorg en GGZ in Utrecht onder te brengen bij een tweetal organisaties; Spoor030 en KOOS Utrecht. Het gebied van de organisaties is grofweg onder te verdelen in het oostelijke deel (Spoor030) en westelijke deel (KOOS Utrecht) van Utrecht.

Spoor030 kan dan overleggen met KOOS over de aanmelding

De betrokken professional kan overleggen met het aanmeldteam van KOOS. De aanmelding worden beoordeelt samen met het gezinshuis Samenop. Dit gebeurt op inhoud en of het past binnen de huidige samenstelling van het gezinshuis. 

Mail naar nest@koosutrecht.nl

Wij zijn Maurits en Hanneke Scholten en vanaf begin 2024 openen wij de deuren van ons gezinshuis Samenop aan de Waterbieslaan! Als een samengesteld gezin hebben we al waardevolle ervaring opgedaan door logeeropvang en pleegzorg te bieden aan kinderen die onze zorg nodig hadden. We voelen allebei dat hier ons hart ligt. Gezinshuiskinderen dragen vaak de nodige bagage met zich mee, we willen deze kinderen graag een plek van rust en veiligheid bieden in een gezellige en huiselijke sfeer. Waar ze zich gezien voelen en hun verdere ontwikkeling kunnen verkennen. Met ons gezinshuis openen we ons huis en hart voor vier kinderen die niet meer thuis kunnen wonen.

Informatie studio

Binnen Nest bieden we een studio voor een jongvolwassene aan. Deze studio is bedoeld voor een jongere tussen de 18 en 25 jaar die toe is aan zelfstandigheid en komt uit een pleeggezin, gezinshuis of woonvorm met jeugdhulp. Op deze plek woon je zelfstandig, met om je heen goede buren.

Je komt in aanmerking voor een studio als je in een pleeggezin, gezinshuis of woonvorm met jeugdhulp (gefinancierd door gemeente Utrecht) woont en je tussen de 18 en de 25 jaar bent. In overleg met jou en je hulpverlener kunnen we ook in andere situaties op maat kijken of een studio voor jou een passende plek is. Je moet ook gemotiveerd zijn om onderdeel te zijn van project Nest en een goede buur zijn.

Op deze plek woon je zelfstandig, met om je heen goede buren die je bijvoorbeeld wegwijs kunnen maken in de wijk of met zelfstandig wonen. Zeker als je voor het eerst op je zelf gaat wonen, is zo’n buur heel fijn!
De studio is 28m2

De hal en de tuin. Je hebt een eigen slaapkamer, badkamer en woonkeuken. Deze zijn toegankelijk via de gemeenschappelijke hal.

De huur voor de studio is € 452,20 per maand. Het is mogelijk om huurtoeslag aan te vragen.

Neem contact op met het aanmeldteam van Project Nest of je kans maakt voor de studio. Daarna stuur jij je motivatiebrief met CV naar nest@koosutrecht.nl waarom jij hier graag wilt wonen.

Informatie time out plek

Wij vinden het belangrijk dat jongeren zo thuis mogelijk op kunnen groeien. Zodat zij naar hun eigen school, sport en andere activiteiten kunnen gaan terwijl ze werken aan hun terugkeer naar huis. Daarom biedt Nest een Time-out plek voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar die tijdelijk een plek nodig hebben. De jongere krijgt een eigen kamer in een appartement met een goede buur die pleegzorg biedt. Hier kan je tot rust komen en word je ondersteund in het dagelijks leven.

Voor Utrechtse jongeren tussen de 12 -16 jaar waar het thuis echt even niet meer gaat. Het gaat om een plek om voor een korte periode. Het liefste zo kort mogelijk. Dus van enkele dagen tot enkele weken. Doel is dat de jongere zo snel mogelijk weer naar huis gaat of naar een plek met een duurzaam perspectief. 

Vaak zijn er al professionals betrokken vanuit het buurtteam of Samen Veilig. Zij kunnen aanmelden bij KOOS Utrecht/ Spoor030 voor deze hulpvorm.  De stad Utrecht heeft er voor gekozen om de specialistische jeugdzorg en GGZ in Utrecht onder te brengen bij een tweetal organisaties; Spoor030 en KOOS Utrecht. Het gebied van de organisaties is grofweg onder te verdelen in het oostelijke deel (Spoor030) en westelijke deel (KOOS Utrecht) van Utrecht.
De betrokken professional kan overleggen met het aanmeldteam van KOOS. De aanmelding worden beoordeelt samen met het gezinshuis Samenop.  Dit gebeurt op inhoud en of het past binnen de huidige samenstelling van het gezinshuis. 
Spoor030 kan dan overleggen met KOOS over de aanmelding.

Mail naar nest@koosutrecht.nl

Wil jij onderdeel uitmaken van dit bijzondere woonproject?

Meld je dan nu aan. Heb je nog vragen? Mail ons op nest@koosutrecht.nl

Scroll naar boven